CRÓNICA DE "LA SISENA FLOTA A BARCELONA", A LA WEB DE L'ASSOCACIÓ D'AMICS DE LA RAMBLA



LA SISENA FLOTA A BARCELONA


Avui us volem parlar d’un llibre que no parla únicament de La Rambla, però en el que La Rambla és més una protagonista, que no pas únicament un dels escenaris del pas de la Sisena Flota nord-americana per Barcelona.


Xavier Theros, que va rebre el Premi Josep Maria Huertas Claveria per aquest llibre, analitza el pas de la Sisena Flota per la nostra ciutat basant-se en testimonis –de mariners americans i de barcelonins que hi van tenir relació-, notícies publicades a la premsa, documents i fotografies.


El resultat és un llibre apassionant, que ens permet seguir les petjades que els mariners de la Sisena Flota americana van deixar a Barcelona des de la seva primera arribada l’any 1951, fins la darrera l’any 1987. El llibre ens descobreix una Barcelona ancorada en la grisor imposada per la dictadura del general Franco que, de cop, va rebre una riada d’uniformes blancs que s’estenien com una ona gegant, primer per la Rambla i els carrers dels voltants, i després per tota la ciutat.


És una història feta de petites històries, de detalls que ens ajuden a entendre què va suposar la visita de la Sisena Flota i quines influències –bones i dolentes– va tenir en el desenvolupament de la ciutat.


Alguns dels trets característics de La Rambla, del Raval i del Gòtic –sobretot del Gòtic Sud– tenen el seu origen en les noves necessitats que l’arribada dels americans va provocar.


El text de Xavier Theros s’acompanya de fantàstiques fotografies. Algunes d’elles –les de Joan Colom, les dels Pérez de Rozas o les de Francesc Català Roca–, son força conegudes i son un símbol d’aquella Rambla dels anys 50 i 60. Altres, com les fantàstiques que Nat Farbman va fer per la revista Life, son més desconegudes per nosaltres i tot un descobriment.


“La Sisena Flota a Barcelona” és el primer llibre que és centra en aquest fet que va transformar la ciutat i permet contrastar la història amb els records personals i les petjades que –encara avui, més de 20 anys després– podem trobar a Barcelona.

Xavi Masip, gerent de l'Associació d'Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla.

Barcelona, 30 d'agost de 2011.

No hay comentarios: