CONFERÈNCIA A EL PRAT DE LLOBREGAT - DIJOUS, 17 DE FEBRER DE 2011



Conèixer món: Xavier Theros

Conferència/Xerrada

17/02/2011

Hora: 19:00

Lloc:
Cèntric Espai Cultural
Pl. Catalunya, 39 - 41
El Prat de Llobregat - Barcelona
Tel. 934 792 968 / 934 792 968

Mail: centric@elprat.cat
Web: http://www.centric.elprat.cat


Resum:
Conferència del poeta, antropòleg i escrìptor Xavier Theros en la qual presentarà el seu llibre, que acaba d'obtenir el premi Huertas Claveria. Xavier Theros és autor d'innumerables articles al diari El País sobre la Barcelona menys coneguda i per ser un dels membres d'Accidents Polipoètics.

Va haver-hi un temps en què les naus de la Sisena Flota nord-americana a la Mediterrània sovintejaven Barcelona. El 1951 el blanc dels uniformes dels seus mariners va començar a omplir la Rambla i el barri Xino amb una flaire de diners i excentricitat. Les dones els estimaven, els homes els envejaven i les criatures els perseguien demanant-los xiclets i xocolata. Amb aquelles visites va canviar tota la part baixa de la ciutat, que va viure una època daurada. Meuques, comerciants, hostalers, sastres o taxistes, tothom va aprofitar aquella pluja de dòlars. Així va ser com va néixer una indústria turística que encara conserva moltes pràctiques i costums d'aquells anys.

La història de la Sisena Flota a Barcelona és una història d’amor i d’odi que es va acabar sobtadament el dia de Sant Esteve de 1987 amb un atemptat mai aclarit. Des d’aleshores aquella polèmica flota no ha tornat a ancorar mai més al nostre port. Per explicar aquesta part tan desconeguda del nostre passat Xavier Theros ha acudit als seus protagonistes, a les cambreres de les barres americanes, als amos d’aquells bars, als veïns –que van viure tota mena d’experiències amb aquelles tripulacions– i, òbviament, als veterans de la marina dels Estats Units, que han acceptat compartir la seva memòria. Mitjançant el testimoni de tots ells el lector d’aquest llibre –original, documentat, revelador– tindrà la sensació que s’està passejant per la Barcelona d’aquella època llegendària.

Amb 66 fotografies de Català-Roca, Joan Colom, Nat Farbman, Pérez de Rozas, Marcel·lí Sàenz i altres.

Públic: Jove i adult

Entrada gratuïta

No hay comentarios: